Graikinių riešutų nauda sveikatai

- Kategorijos : Default

Graikiniai riešutai išskiriami iš kitų riešutų kaip naudingiausi mūsų sveikatai. Medikai ir mokslininkai juos ypač rekomenduoja įtraukti į savo mitybos racioną dėl gausybės naudingų medžiagų ir vitaminų. Pirmiausia, graikiniuose riešutuose yra net 65% riebalų. Tai aukšto kaloringumo maisto produktas, tačiau jis neskatina nutukimo. Pagrindinės riebalų rūgštys yra omega-3 ir omega-6, itin reikalingos mūsų organizmui. Taip pat graikiniuose riešutuose daug baltymų, tarp jų arginino, kuris prisideda prie kraujospūdžio mažinimo. Iš visų riešutų būtent graikiniai riešutai turi daugiausiai antioksidantų. 

Kokia dar graikinių riešutų nauda sveikatai?

  • Ketvirtadalis puodelio graikinių riešutų suteikia 100% rekomenduojamos augalinės kilmės omega-3 riebalų paros normos kartu su dideliu kiekiu vario, mangano, biotino - organizmui būtinų maistinių medžiagų
  • Valgant graikinius riešutus padidėja melatonino kiekis kraujyje. Tai hormonas, atsakingas už organizmo bioritmą, padedantis užmigti ir prabusti. Todėl graikinių riešutų vartojimas gali pagerinti miego kokybę
  • Graikiniai riešutai mažina kraujospūdį ir padeda mažinti stresą, nes juose gausu antioksidantų, skaidulų ir nesočiųjų riebiųjų rūgščių, ypač alfa linoleno rūgšties (ALR) ir omega-3. Šios rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tyrimai rodo, kad 5 kartus per savaitę valgant po saujelę graikinių riešutų, šių ligų rizika sumažėja iki 40%. ALR mažina ir uždegiminius procesus organizme. 
  • Graikiniuose riešutuose esantis vitaminas E ir flavanoidai mažina laisvuosius radikalus organizme, sukeliančius demenciją. Todėl šie riešutai gerina atmintį, teigiamai veikia smegenų veiklą. Taip pat vitaminas E ir polifenoliai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, oksidacinį stresą ir uždegiminius procesus. 
  • Tyrimai su pelėmis parodė, kad graikinių riešutų vartojimas kasdienėje mityboje sumažino net iki 50% tiesiosios žarnos, krūties ir prostatos vėžio riziką.
  • Graikinių riešutų nauda pastebima ir sergantiems II tipo diabetu, nes šie riešutai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
  • Graikinius riešutus rinkitės kaip sveiką užkandį tarp pagrindinių valgymų, jei laikotės dietos. Jie ilgam suteikia sotumo jausmą ir daug energijos, todėl gali padėti mažinti kūno svorį. 
  • Šiuose riešutuose yra keli retai maisto produktuose sutinkami antioksidantai polifenoliai, saugantys kepenis nuo pažeidimų.
  • Graikiniai riešutai (ypatingai vyresnio amžiaus žmonėms) gerina atmintį, reakcijos greitį, mentalinį paslankumą. 
  • Graikinių riešutų nauda išskiriama vyrams - maistinės medžiagos šiuose riešutuose gerina vyrų reprodukcinės sistemos kokybę. Daugėja tyrimų, kad šie riešutai gali pagerinti vyrų vaisingumą ir seksualinę sveikatą. Teigiami rezultatai pastebimi 3 mėnesius kasdien suvalgant po 75 g šių riešutų. 
  • Graikinių riešutų įtraukimas į mitybą sustiprina žarnyno sveikatą ir padidina gerųjų bakterijų kiekį jame.

Papildykite savo mitybą graikiniais riešutais dėl jų naudos sveikatai. Gardinkite riešutais pusrytines košes, salotas, padažus, kepinius, plakite kartu su glotnučiais ar rinkitės natūralius riešutus kaip užkandį. 

Susiję produktai

Pasidalinti