Datules pelnytai galima vadinti supermaistu. Saldžios ir maistingos datulės yra kupinos mineralų bei vitaminų. Be to, tai vienas sveikiausių saldumynų. O jų skonis priklauso nuo rūšies. Populiariausios dvi datulių rūšys - "Medjool", kurios yra minkštesnės, drėgnesnės ir saldesnės bei "Deglet Noor", kurios pasižymi riešutiniu paviršiumi ir yra kiek sausesnės. Abiejų minėtų rūšių datulių nauda ir maistinė vertė yra labai panaši.
Daugiausiai šių vaisių užaugina Egiptas, Saugo Arabija, Iranas ir Alžyras. Datulės yra labai sena kultūra, auginama jau daugiau nei 5000 metų. Tad kokia datulių nauda mūsų organizmui?
1. Datulės gerina virškinimą. Jei nuolat kenčiate nuo vidurių užkietėjimo, į savo mitybą įtraukite datules. Didelis skaidulų kiekis puikiai valo žarnyną ir maitina gerąsias žarnyno bakterijas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Reguliariai valgant datules, geriau virškinamas maistas. Medicinos institutas rekomenduoja kasdien suvartoti nuo 19 iki 38 gramų skaidulų, atsižvelgiant į lytį ir amžių. Keturios datulės per dieną sudaro ketvirtadalį rekomenduojamos skaidulų paros normos. Skaidulos yra augalinio maisto dalis, kuri suteikia žarnyne esančiam maistui apimties ir užtikrina sklandų praėjimą pro virškinimo traktą.
2. Datulės suteikia energijos. Šios džiovintos uogos taps nepakeičiamu energijos šaltiniu, jei neturite laiko pavalgyti arba reikia atstatyti jėgas po treniruotės. Be to, jos yra saldžios, todėl taps sveiku pasirinkimu smaližiams. Datulės gali pakeisti ir kavos puodelį, nes greitai išblaškys mieguistumą.
3. Dar viena datulių nauda - jos gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tai sveikas užkandis, kuris naudingas širdžiai, nes vartojant datules blogojo cholesterolio kiekis sumažėja ir todėl mažėja rizika susirgti kraujagyslių ir širdies ligomis.
4. Datulėse gausu antioksidantų, kurie stabdo priešlaikinį senėjimą ir mažina vėžinių ląstelių atsiradimo riziką. Datulėse esanti fenolio rūgštis turi priešuždegiminių savybių, mažina širdies ligų riziką.
5. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad datulės pagerina smegenų veiklą. Todėl tai dar viena priežastis, kodėl datulės taps gardžiu užkandžiu prie kavos darbe.
6. Datulės sukaupia magnio, kalio, kalcio, mangano ir fosforo atsargas, kurios stiprina kaulus. Keturiose datulėse yra maždaug ketvirtadalis kalio paros normos, o jis padeda reguliuoti ir kraujo spaudimą.
7. Nereikia bijoti datulėse esančio didelio kiekio cukraus, nes jis nepakelia staiga cukraus kiekio ir yra natūraliai susidaręs, priešingai nei vartojamas pridėtinis cukrus. Tačiau datulių nereikėtų valgyti daug, nes jos labai kaloringos. Tad smaližiaukite po 3-4 datules per dieną ir papildykite organizmą labai vertingomis medžiagomis.
Ar reikia daugiau priežasčių įtraukti datules į savo racioną? Šios 7 priežastys ne vienintelė datulių nauda, tačiau labai svari. Rinkitės kruopščiai atrinktas, saldžias Gurru.lt datules. Jomis papildykite savo mitybą - valgykite vienas, įmaišykite į kokteilius, gardinkite košes ir kepinius.
Datulės maistinė vertė:
66,5 kcal;
0,4 g baltymų;
0,04 g riebalų;
18 g angliavandenių;
1,6 g skaidulų;
16 g cukraus.