Pistacijos – vieni mėgstamiausių riešutų daugelio mityboje. Pistacijos priskiriamos riešutams, nors iš tiesų tai yra vaisiaus sėkla. Daugiausiai pistacijų užauginama Irane, JAV, Kinijoje, Turkijoje ir Sirijoje. Dėl prasiskyrusio lukšto Kinijoje jos vadinamos „laimingais riešutėliais“, o Irane – „besišypsančiais“.
Tad kokia pistacijų nauda sveikatai? Pirmiausiai, pistacijas sudaro daug gerųjų riebalų ir baltymų, taip pat gausu vitaminų ir mineralų. Kaip ir visame augaliniame maiste, riešutuose daug skaidulų, kurios gerina virškinimą, palaiko sotumo jausmą, sumažina persivalgymo galimybę.
Pistacijų nauda organizmui:
- Pistacijos yra baltymų šaltinis – 100 g pistacijų yra 20 g baltymų, o tokiame pačiame kiekyje kiaušinių tik 13 g.
- Riešutuose esantis vitaminas B stiprina nervinę sistemą, mažina uždegimą organizme.
- Vitaminas yra yra geriausias antioksidantas, užtikrinantis ląstelių atsinaujinimą, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Todėl pistacijos pelnytai vadinamos „grožio riešutais“, nes pakankamas vitamino E kiekis organizme prisideda prie odos stangrumo. Be to, vitaminas E padeda panaikinti apnašas arterijose.
- Fosforas svarbus kaulų ir dantų stiprinime.
- Riešutai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Sauja pistacijų per dieną gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius.
- Pistacijų vartojimas padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje sergantiems debetu. Šiuose riešutuose net 70% fosforo, kuris labai svarbus medžiagų įsisavinime ir apykaitoje, o jo labai dažnai trūksta sergantiems diabetu.
- Pistacijose esantys liuteinas ir zeaksantinas stiprina regėjimą, veikia akis kaip antioksidantai.
- Didelis kiekis Vitamino B (iš viso apie 85%) stiprina imunitetą, padeda kovoti su infekcijomis. Taip pat šis vitaminas užtikrina būtiną deguonies kiekį kraujyje ir didina hemoglobino kiekį kraujyje.
- Pistacijose esantys antioksidantai padeda neutralizuoti mūsų organizme esančius laisvuosius radikalus, kurie iš esmės sukelia širdies ligas, vėžį ir kitas ligas.
- Pistacijų nauda vyriškumui, seksualumo stiprinimui įrodyta tyrimais.
Pistacijų maistinė vertė 100 g:
Kalorijos - 562 kcal
Angliavandeniai - 27,51 g
Riebalai - 45,39 g
Baltymai - 20,27 g
Liuteinas ir zeaksantinas - 1205 μg
Vitaminas B1 - (76%) 0,87 mg
Vitaminas B2 - (13%) 0.160 mg
Vitaminas B3 - (9%) 1,300 mg
Vitaminas B5 - (10%) 0,52 mg
Vitaminas B6 - (131%) 1,700 mg
Vitaminas B9 - (13%) 51 μg
Vitaminas B12 - (0%) 0 μg
Vitaminas C - (7%) 5,6 mg
Vitaminas E - (15%) 2,3 mg
Vitaminas K - (13%) 13,2 μg
Kalcis - (11%) 105 mg
Geležis - (30%) 3,92 mg
Magnis - (34%) 121 mg
Manganatas - (57%) 1,2 mg
Fosforas - (70%) 490 mg
Kalis - (22%) 1025 mg
Cinkas - (23%) 2,2 mg
Varis - (65%) 1.3 mg
Natris - (33%) 1 mg.
Selenas - (10%) 7 mg
Rinkitės kuo žalesnes pistacijas, nes ryškesnė spalva rodo didesnį maistingumą. Gurru.lt asortimente kruopščiai atrinktos, labai gardžios pistacijos. Rinkitės kepintas ir sūdytas su Himalajų druska, natūralias pistacijas ar lukštentus pistacijų branduolius.
Pistacijos yra subalansuotas, maistingas ir energijos suteikiantis užkandis. Pistacijomis užkandžiaukite, susmulkintas berkite ant desertų, į kokteilius, užtepėles, naudokite kepiniuose.