Lazdyno riešutai: nauda, panaudojimas ir įdomūs faktai

- Kategorijos : Visi

Istorija ir paplitimas Lazdynai žinomi jau tūkstančius metų. Šiandien didžiausi jų augintojai – Turkija, Italija ir Ispanija. Lietuvoje lazdynai auga natūraliai ir yra neatsiejama mūsų gamtos dalis. Nors riešutai renkami nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo, jais galime mėgautis ištisus metus.

Nauda sveikatai Nors šiame straipsnyje nepateikiame tikslios maistinės vertės lentelės, verta paminėti, kad lazdyno riešutai yra itin naudingi širdies, smegenų veiklai bei imunitetui.

  • Širdies ir kraujagyslių sistema. Šiuose riešutuose esantys nesotieji riebalai padeda palaikyti normalų cholesterolio lygį ir stiprinti kraujagysles.

  • Smegenų veikla. Reguliarus vartojimas gali gerinti atmintį ir koncentraciją, todėl lazdyno riešutai yra puikus užkandis besimokantiems ar dirbantiems protinį darbą.

  • Oda ir plaukai. Lazdyno riešutuose gausu vitamino E ir gerųjų riebalų, kurie prisideda prie odos elastingumo ir plaukų stiprumo.

Lazdyno riešutai kulinarijoje Šie riešutai ypač vertinami virtuvėje dėl savo universalumo.

  • Desertai ir saldumynai. Lazdyno riešutai su šokoladu – vienas populiariausių derinių. Juos galima valgyti kaip atskirą užkandį, dovanoti ar naudoti desertų puošimui. Be to, karamelizuoti lazdyno riešutai suteikia traškumo ir saldumo tortams, pyragams ar ledams.

  • Skrudinti ir be luobelės. Virtuvėje dažniausiai naudojami lazdyno riešutai be luobelės, nes juos lengviau pritaikyti tiek saldžiems, tiek sūriems patiekalams.

  • Kremas ir pasta. Didelio populiarumo sulaukia lazdyno riešutų kremas, kuris tinka tiek ant skrebučio, tiek kaip pagrindinis ingredientas kepiniams ir desertams.

Įdomūs faktai apie lazdyno riešutus

  • Senovės keltai lazdyną laikė išminties simboliu.

  • Turkija užaugina daugiau nei pusę visų pasaulyje vartojamų lazdyno riešutų.

Pasidalinti